boot.txt


A boot.txt fájlt a tárhelyre kell feltölteni, vagy konzolban elkészíteni. Parancsokat tartalmaz, amiket a modul bootoláskor sorról sorra végrehajt. Max 50 sor lehet. A // karakterekkel kezdődő sorok nem kerülnek végrehajtásra. A | elválasztó karakterrel lehet több parancsot tenni egy sorba. A .boot kiterjesztésű fájl feltöltéskor boot.txt-re változik.

Konfiguráció
Bármilyen parancs beírható. Célszerű a parancsok helpjében kék, zöld színű utasításokat ide tenni, illetve a használt GPIO lábak default állapotát itt beállítani. Így nem kell az inicializáló utasításokat a HTML kódba írni, JavaSript-nek minden oldalbetöltéskor beküldeni a modulnak.

Mikrokontroller mód
Nem kötelező hálózatot, böngészőt használni. A Setup/Other menüben ha a WiFi Off be van állítva, a WiFi bootoás után kikapcsol. Ebben az esetben a modul egy egyszerű mikrovezérlő, aminek a "firmware"-je a boot.txt Egyszerű alkalmazások készíthetők így, pl: DC motor fordulatszám-szabályzó potméterrel PWM használatával TM1637 kijelzéssel, vagy relé időzítő gombnyomásra OLED kijelzővel. Szinte bármilyen egyszerű feladat megvalósítható a parancsokkal.

Példa: Gombnyomásra egy relé behúz három másodpercre.
TIMER[0]CS:GPIO[D1]H
TIMER[0]CE:GPIO[D1]L
GPIO[D5]CL:TIMER[0](3s)
GPIO[D5]INP

preboot.txt


Nagyon hasonlít a boot.txt-re. Az ide írt parancsok a WiFi hálózat inicializálása előtt futnak le, ezzel sok időt megspórolva. A KILL parancs megszakítja a boot folyamatot. Jó példa erre az example/send/transmitter. Jelen példában ha GPIO[D1] vagy GPIO[D2] táp ráadásakor alacsony szinten van, ESP-NOW üzenetet küld, kijelzi, hogy sikeresen fogadva lett-e az üzenet, utána nem csinál semmit tovább. Ha GPIO[D1] és GPIO[D2] táp ráadásakor magas szinten van, inicializálja a hálózatot, utána végrehajtja a boot.txt-t. Soros monitoron jól követhető, ha a debug be van kapcsolva a Setup menüben. A .preboot kiterjesztésű fájl feltöltéskor preboot.txt-re változik.